Welke NFC chip heb ik nodig

NFC ChipDe NFC Chip

Elke NFC Tag, NFC sticker of product bevat een chip of “IC” (Integrated circuit). Deze kleine elektronische apparaatjes bevatten de data van de chip en maken het mogelijk om deze data te benaderen.

NFC Chip types

NXP heeft meerdere type NFC Chips ontwikkelt. Elke NFC Chip heeft zijn eigen kenmerken zoals scansterkte en de omvang van het geheugen.  Maar ook encryptie mogelijkheden onderscheiden de chips van elkaar. NFC Support gebruikt originele NFC chips van NXP en Smartrac voor professionele doeleinden. Op deze manier ben je altijd verzekerd van de beste kwaliteit en performance.

De juiste chip kiezen

NFC Support levert NFC tags die uit te lezen zijn door alle NFC enabled Smartphones. Hierdoor kunnen dus alle NFC tags die wij leveren universeel worden toegepast. Zo leveren wij de NTAG213, NTAG215 en de NTAG216 chips uit voorraad. Via onderstaande tabel wordt duidelijk wat de verschillen zijn tussen de chips en waar de chip het beste voor kan worden gebruikt.

Uiteraard adviseren wij ook altijd graag over de keuze van de juiste chip.

KenmerkNTAG210NTAG212NTAG213NTAG215NTAG216
Beschikbaar geheugen (bytes48128144504888
Maximaal beschikbaar geheugen voor URL41122132492854
Beste toepassingGoedkoop, korte url, beperkt beschikbaarGoedkoper dan NTAG213 met bijna evenveel geheugen, beperkt beschikbaar in standaard productenHoogste scansterkte, genoeg geheugen voor meeste toepassingen. Breed beschikbaarVeel geheugen, veel gebruikt voor games (nintendo amiibo) relatief duurGeschikt voor vCard (visitekaartjes) Veel geheugen. Vrij prijzig
32-bit passwordJaJaJaJaJa
UID ASCII MirrorJaJaJaJaJa
24 bit counter--JaJaJa
EchtheidshantekeningJaJaJaJaJa
Snel Lees CommandoJaJaJaJaJa
NFC Forum Type 2JaJaJaJaJa
7 byte unique UIDJaJaJaJaJa

Hoeveel geheugen heb ik nodig voor mijn project?

Elke NFC Chip heeft zijn eigen hoeveelheid beschikbaar geheugen. Naast de daadwerkelijk data is er ook geheugen nodig voor het beschikbaar stellen van de data zoals een url. In de onderstaande tabel is terug te vinden hoeveel geheugen een geprogrammeerde actie nodig heeft.

DataContentGeheugen benodigd
TekstNFC Support17 bytes
Web addresswww.nfcsupport.nl19 bytes
SMSKlaar met werken! Ik ben over 30 minuten thuis 012345678968 bytes
Telefoonnummer085 060 80 2016 bytes
E-mailTo - info@nfcsupport.nl
Subject - NFC Support bericht - Hoeveel geheugen is er nodig voor een email?
84 bytes
vCardContact Name - NFC Support
Contact Number - 0107614168
Address - NFC Support, Maassluis
Website - www.nfcsupport.nl
153 bytes
TriggerZet telefoon op stil76 bytes
TriggerZet Wifi aan en start Netflix op118 bytes
TriggerZet Wifi aan, Telefoon op stil en start Netflix op122 bytes

Afmeting van NFC antenne

De afmeting van de antenne van de NFC chip heeft invloed op de scansterkte van de NFC tag. Hoe groter de antenne, des te groter is de afstand die mogelijk is tussen de NFC Tag en het device dat de NFC Tag uitleest. We hebben sinds korte NFC tags met een extra grote antenne van wel 38mm. Hierdoor is het mogelijk om een iPhone tot wel 1,5 cm  van de nfc tag te kunnen houden om de tag uit te kunnen lezen. U vindt deze nfc tag in onze webshop.

Nog niet zeker van je keuze? Wij adviseren in de meeste gevallen de NTAG213 chip. Dit is de meest universele chip en heeft altijd voldoende capaciteit. Met name de hoge scansterkte zorgt voor een optimale klantbeleving.

Hebben NFC Tags stroom nodig?

Nee, NFC Tags hebben geen stroom nodig. Het magnetisch veld van de NFC sensor wordt gebruikt om de NFC Tag van een klein beetje stroom te voorzien. Hiermee kan de data worden uitgelezen.

Hoelang kan data op de NFC tag worden bewaard?

In principe kan data voor eeuwig op de NFC Tag blijven staan. De informatie kan worden overgeschreven maar ook permanent worden beschermd tegen overschrijven.

Welke temperatuur is nodig voor NFC Tags om goed te werken?

NFC Tags werken naar behoren tussen -20° en 70° Celsius / tussen -4° en 158° Fahrenheit.

Kunnen NFC Tags herschreven worden? Hoeveel keer?

NFC Tags zijn standaard herschrijfbaar. In potentie kan de NFC Tag eindeloos herschreven worden. Ze kunnen gegarandeerd tot 100.000 keer herschreven worden (afhankelijk van het IC). U kunt ze echter ook blokkeren, zodat ze niet meer worden herschreven.

Kunnen NFC Tags worden geblokkeerd, zodat ze NIET herschrijfbaar zijn?


Ja, de tags kunnen worden geblokkeerd. De NFC Tags die geblokkeerd zijn kunnen niet overschreven worden. Nieuwe NTAG21x NFC Tags kunnen ook met een wachtwoord worden beveiligd, zodat u ze alleen kunt herschrijven als u het wachtwoord kent.

Kunnen NFC Tags worden gecodeerd?

Slechts enkele NFC chips ondersteunen hardware encryptie codering. Hieronder staan de meest voorkomende chips, met relatieve cryptografie ondersteund.

MIFARE® DESFire® (DES, 2K3DES, 3K3DES, AES)
NXP ICODE® DNA (AES 128 bit)
MIFARE Ultralight® C (3DES)
NTAG® 4xx DNA (CMAC op basis van AES)
MIFARE Classic® (niet veilig, niet aanbevolen)

Wat zijn de verschillen tussen NFC en RFID?

NFC-technologie is een speciaal soort RFID-technologie. RFID (Radio-Frequency IDentification) staat voor de reeks technologieën die gebruik maken van radiogolven voor de overdracht van gegevens. Er worden vier subcategorieën van RFID onderscheiden, gebaseerd op de respectieve werkfrequentie

LF (lage frequenties): 125 kHz – 134,2 kHz
HF (hoge frequenties) of NFC: 13,56 MHz
UHF (ultrahoge frequenties): 860 MHz – 960 MHz
SHF (superhoge frequenties): 2,45 GHz
De NFC-technologie werkt op een frequentie van 13,56 MHz en is als enige van de RFID-technologie compatibel met mobiele telefoons die met NFC zijn uitgerust. De LF- en HF-frequenties hebben een bereik van enkele centimeters, terwijl de UHF- en SHF-frequenties een groter bereik hebben, tot enkele meters. Als u op zoek bent naar UHF RFID Tags of lezers, raden wij u aan een bezoek te brengen aan RFID Trade