NDEF

  NDEF (Near Field Communication Data Exchange Format) is een gestandaardiseerd gegevensformaat dat wordt gebruikt bij het uitwisselen van gegevens via NFC-technologie. NDEF is ontwikkeld om de compatibiliteit en interoperabiliteit tussen verschillende NFC-apparaten en -platforms te waarborgen.

  NDEF definieert een set regels en structuren voor het opslaan en lezen van gegevens op NFC-tags. Het maakt gebruik van records die informatie bevatten, zoals tekst, URL’s, contactgegevens, afbeeldingen en meer. Elk record heeft een specifieke indeling en is gemakkelijk te interpreteren door NFC-compatibele apparaten.

  Een NDEF-record bestaat uit een header en een payload. De header bevat informatie over het type gegevens in het record, zoals tekst of een URI. De payload bevat de eigenlijke gegevens zelf, bijvoorbeeld de tekstinhoud of de URL.

  NDEF maakt het mogelijk om gegevens bidirectioneel uit te wisselen tussen NFC-apparaten. Een apparaat kan gegevens naar een NFC-tag schrijven door een NDEF-record te maken en deze op de tag op te slaan. Vervolgens kan een ander apparaat met NFC-functionaliteit de tag lezen en de NDEF-records interpreteren om toegang te krijgen tot de opgeslagen informatie.

  Het gebruik van NDEF maakt het eenvoudig om verschillende soorten gegevens uit te wisselen en maakt het mogelijk om NFC-tags te gebruiken in verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld het programmeren van een NFC-tag met een URL-record voor het snel openen van een website, het opslaan van contactgegevens op een NFC-tag voor het delen van visitekaartjes, of het opslaan van informatie op een NFC-tag voor interactieve marketingtoepassingen.

  NDEF is een belangrijk onderdeel van de NFC-technologie en heeft bijgedragen aan de groeiende acceptatie en het gebruik van NFC in verschillende sectoren, waaronder betalingen, identificatie, marketing en IoT (Internet of Things). Het biedt een gestandaardiseerde en interoperabele manier om gegevens uit te wisselen via NFC en speelt een cruciale rol in het realiseren van de volledige potentie van NFC-technologie.