NFC Verklarende woordenlijst

Deze NFC Support verklarende woordenlijst is samengesteld om je snel op de hoogte te brengen van alle termen die in de wereld van NFC worden gebruikt. Mocht je iets missen, laat het ons dan weten.

1

13.56 MHz

NFC tags communiceren via een bepaalde frequentie. Net zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons en radio’s. Waar mobiele telefoon 1800 MHz gebruiken en de radio bijvoorbeeld 107 MHZ, gebruikt NFC 13.56MHZ. Alle NFC Smartphones zijn ingesteld zodat zij op deze frequentie de NFC tag uit kunnen lezen.

A

Actief NFC device

Actief staat voor een NFC device die voorzien is van een stroombron zoals een accu. Een mobiele telefoon is dus een actief NFC Device. Een NFC Sticker juist weer een Passief NFC Device.

Android Application Records

Deze term en techniek maakt het mogelijk om data op een NFC Chip te programmeren die het mogelijk maakt om direct een app te openen indien de chip wordt gescand.

Antenne

Een NFC Tag bevat een NFC Chip en een antenne. De antenne maakt het mogelijk om de data te ontvangen via de bovengenoemde frequentie. Middels inductie techniek wordt er stroom op de nfc tag gezet om deze te kunnen lezen. Dit gaat ook via het antenne gedeelte van de NFC Tag.

Anti-Metal Tag

zie On-metal Tag

B

Broadcom

Broadcom is een NFC chip producent van onder andere de Tpaz Chip. Ook maken zij NFC Controller chips voor mobiele telefoons.

Byte

Een getal tussen de 0 en 255. Data is weggeschreven op NFC Tags in Bytes. Elke Byte kan 1 karakter bevatten. Dus als je 10 letters wilt wegschrijven heb je dus ook 10 bytes nodig.

C

Card Emulation

Een techniek waarbij een Actief NFC Device zich voordoet als een Passief NFC Device.  Zo kan een mobiele telefoon zich voor doen als bijvoorbeeld een OV Chipkaart.

Chip

Zie  NFC Chip

Clear Sticker (Clear Tag)

Dit is een doorzichte NFC Tag waarbij een PET platic bovenlaag is geplakt op een geëtste NFC antenne en chip. Een kant is voorzien van een plaklaag.

D

DESFire

De volledige naam is ‘MIFARE DESFire®’, dit is een complexe NFC chip die gemaakt is door NXP. this is a complex NFC chip manufactured by NXP. Er zijn meerdere varianten met 2k geheugen of meer. De chip is ook geschikt voor sterke encryptie technieken.

E

Encoding / Coderen / Programmeren

Het proces om data op een NFC Tag te zetten / programmeren.

Encryptie

Een methode om data te beveiligen op een NFC Tag.

EV1

Een aantal NXP chips zijn onlangs voorzien van een update. De chips die deze toevoeging dragen zijn over het algemeen backwards compatible.  Voorbeeld: De MIFARE Ultralight® heet nu de MIFARE Ultralight EV1®.

F

Ferrite

Ferrite sheet of anti metal laag wordt gebruikt om een NFC tag te laten functioneren op een metalen onderlaag.

H

High Frequency (HF)

RFID tags communiceren op verschillende frequenties. NFC Tags werken op 13.56Mhz welke is geclassificeerd als High Frequency (HF) range.

I

ID Print

Een methode om elke nfc tag te voorzien van een unieke geprinte ID. Deze id kan gelijk zijn aan de unieke id van de chip zelf, maar een eigen reeks is ook mogelijk.

ISO/IEC 14443

Dit is een internationale standaard die vastlegt waar een proximity card aan moet voldoen en hoe deze moeten communiceren. NTAG213 & MIFARE Ultralight® gebruiken deze standaard.

L

Locken

Een NFC Chip kan duizenden keren worden voorzien van nieuwe data. Maar indien het niet gewenst is dat de data wordt aangepast is het mogelijk om de NFC chip te locken. Dit is een onomkeerbaar proces waarbij de NFC Chip wordt dichtgezet. Het is niet meer mogelijk om de data dan aan te passen of de NFC Chip te formatteren.

M

MIFARE Classic®

Een populaire NFC Chip gemaakt door NXP. Hoewel deze vaak wordt toegepast is dit geen NFC Forum standaard en daarom ook niet ondersteund door alle NFC Smartphones. De chip wordt vaak gebruikt voor toegangscontrole doeleinden en ticket systemen.

N

N-Mark Logo

Het N-Mark logo is een icoon dat is ontworpen door het NFC Forum om devices, tags en objecten te identifiveren die voorzien zijn van NFC techniek.

NDEF

‘NFC Data Exchange Format’. Een NFC Forum specifiek data format om data op een universele manier weg te schrijven op een NFC Tag. Op die manier kan de NFC Tag door NFC Smartphones worden uitgelezen.

NDEF Message

A omslag van één of meerdere NDEF Records.

NDEF Payload

De daadwerkelijke data die is weggeschreven in een. Bijvoorbeeld ‘nfcsupport.nl’

NDEF Record ” nfcsupport.nl”, gedefinieerd als een web address (URL).

NDEF Record Types

De definitie types die aangeven welke soort data er is weggeschreven in het NDEF Record. Bijvoorbeeld:  URI (web address) of Text.

NFC

Near Field Communication

NFC Chip

De microchip in een NFC Tag or NFC Product waar de data in is opgeslagen en die het communicatieproces afhandelt.

NFC Forum

De organisatie die verantwoordelijk is voor de NFC standaard en de promotie verzorgt voor alles wat met NFC te maken heeft.

NFC Tag

Een sticker of label dat een NFC Chip en een antenne bevat.

NTAG203

De eerste generatie van NXP’s NTAG Chips. De chip is vervangen door de NTAG213.

NTAG213

De meest gebruikte NFC chip voor gebruik in combinatie met NFC Smartphones.

NTAG216

Onderdeel van de NXP NTAG21X reeks. Op de meeste onderdelen gelijk aan de NTAG216 maar dan et een groter geheugen.

NXP

NXP is de grootste microchip fabrikant.  Naast NFC chip maakt NXP ook NFC Controller chips.

O

On-Metal Tag

Een NFC Tag die direct op een metalen ondergrond geplakt kan worden. Dit kan doordat er onder NFC tag een ferrite laag is geplakt. Een NFC Tag zonder deze laag werkt niet op een metalen onderlaag. Maar ook niet op bijvoorbeeld HR++ dubbelglas waar vaak een doorzichtig metaalachtige laag is verwerkt.

P

Passief NFC Device

Een NFC tag of NFC product die geen power source heeft zoals bijvoorbeeld een batterij. De data kan pas worden uitgelezen als de “andere”  NFC device zorgt voor stroomtoevoer. Bijvoorbeeld een Smartphone.

Peer-To-Peer

Een proces waarbij twee actieve NFC devices informatie uitwisselen. Bijvoorbeeld twee NFC Smartphones of een NFC Writer/Reader en een mobiele telefoon.

S

ScanSterkte

Een rating systeem van NFC Support dat de de relatieve scan afstand tussen bijvoorbeeld een NFC tag en een NFC Smartphone aangeeft. De rating loopt van 1 tot 10 waarbij 10 de sterkste scanbaarheid aangeeft.  De telefoon kan dus verder van de chip worden gehouden om uitgelezen te kunnen worden. NFC Tags met 38mm antenne zijn bij ons de sterkste NFC Tags qua scannen

T

Topaz

Een vrij onbekend type NFC chip gemaakt door Broadcom.

Type 1 Tag

Een bepaald type NFC chip dat is gedefinieerd door het NFC Forum, zoals de Topaz

Type 2 Tag

Een bepaald type NFC chip dat is gedefinieerd door het NFC Forum, zoals de  MIFARE Ultralight® of NTAG213

Type 3 Tag

Een bepaald type NFC chip dat is gedefinieerd door het NFC Forum, zoals de Sony Felica

Type 4 Tag

Een bepaald type NFC chip dat is gedefinieerd door het NFC Forum, zoals de MIFARE DESFire®

U

UID / Unique ID

De UID van een NFC tag is meestal een 7 byte / 14 character uniek nummer die tijdens de fabricage wordt ingebakken en kan niet meer worden aangepast. Op sommige chips is dit 4 bytes. Dit kan worden gebruikt om een chip te kunnen identificeren.  Een voorbeeld van een UID is: 04 A6 7D 43 00 12 C2

V

vCard

Dit is een file format dat gebruikt wordt om elektronische visitekaartjes uit te wisselen. Vanwege de hoeveelheid data wordt in de meeste gevallen de NTAG216 chip gebruikt.