NFC Programmeren

NFC ProgrammerenOp dit moment zijn er meer dan 100 smartphones en Tablets beschikbaar die zijn voorzien van NFC. Je kunt bij ons NFC tags bestellen die geschikt zijn voor alle smartphones. Zodra je NFC tags in huis hebt kun je beginnen met programmeren. NFC programmeren kan op twee manieren. Met een NFC reader/writer  in combinatie met een pc of laptop. Een eenvoudige methode om snel en een beperkt aan NFC tags te programmeren is met een smartphone. In dit artikel laten we je zien hoe je dit eenvoudig kunt doen.

NFC tags die NFC Support levert hebben allemaal een kleine chip. Deze chip heeft geen batterij, maar is wel in staat om kleine hoeveelheden informatie op te slaan. Deze informatie kan worden uitgelezen door een smartphone. Doordat de smartphone de chip kan voorzien van een klein beetje stroom is het mogelijk om middels een NFC tag een opdracht te geven aan de smartphone.

Bijvoorbeeld kun je een NFC tag op je nachtkastje plakken en met één tap kun je vervolgens het volume zacht zetten. Dit is een van de voorbeelden die wel al eerder gaven. Om de NFC Smartphone deze opdracht te laten uitvoeren, is het nodig om de NFC tag te programmeren.

UPDATE: Vanaf iOS 13 is het ook mogelijk om met de iPhone NFC Tags te lezen en te schrijven. Een handleiding volgt binnenkort. De NFC Tags in onze webshop zijn geschikt om door een iPhone te lezen en te schrijven.

NFC Tags zelf programmeren

Indien je zelf een NFC Tag wilt programmeren dan kun je gebruikmaken van onze NFC reader/writers of je eigen NFC smartphone. Met name kleine aantallen kun je prima gebruikmaken van je eigen smartphone. Afhankelijk van de gekozen chip is het mogelijk om de volgende hoeveelheid data te programmeren per NFC Tag

NTAG213NTAG215NTAG216
144 Bytes504 Bytes888 bytes
URL, TekstAmiibovCard, tekst, url

Stappenplan programmeren NFC Tags

Stap 1: Zet NFC aan op je smartphone

ANDROID:
Via instellingen -> draadloos en verbindingen kun je NFC aanzetten. Je merkt er overigens niets van qua stroomverbruik. Uitzetten van NFC na gebruik is dus niet nodig.
APPLE:
Vanaf de iPhone 7 staat NFC standaard aan. Dit is overigens ook niet uit te zetten.

Stap 2: Download de NFC app

ANDROID:
Via de Google Playstore zijn diverse apps beschikbaar. Wij maken meestal gebruik van de volgende apps:

  • NFC Tools
  • NFC Tagwriter door NXP
  • NFC TagInfo

APPLE:
Uit de App store is de volgende app te gebruiken:

  • NFC Tools

Stap 3: Open de NFC app

ANDROID:
Voor dit voorbeeld maken we gebruik van de NFC Tagwriter door NXP. NXP is de fabrikant van de NFC chips in de NFC stickers. Middels onderstaande video wordt uitgelegd hoe de tool werkt.

APPLE:

Bekijk onderstaande video voor het programmeren van een NFC tag via een iPhone.

WINDOWS DESKTOP:
Voor het programmeren van NFC Tags met onze NFC reader/writer kan gebruik worden gemaakt van de NFC Tools. Dit is een gratis app voor Windows en is compatible met onze nfc writers.

MAC OS:
Het is ook mogelijk om NFC Tags te programmeren met Mac OS. U kunt hiervoor gebruiken maken van de software van NFC TOOLS.

UID nfc tag uitlezen

Naast NFC programmeren is het ook mogelijk om gebruik te maken van de UID. Elke NFC chip heeft een unieke id (UID). Deze kan worden gebruikt voor het identificeren van de nfc tag. Dit is interessant bij beveiligingstechnieken. Om de uid van een nfc tag snel uit te lezen is het mogelijk om een nfc writer te gebruiken die dit ondersteund. Door een tag tegen de nfc writer aan te houden, wordt de uid middels keyboard emulation direct in bijvoorbeeld een excelsheet geplaatst, of een andere tekstveld.

NFC readers die dit ondersteunen vindt je hier.