Geschiedenis van NFC

woman draw a light bulb in white board

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

FC, afkorting voor Near Field Communication, is een draadloze communicatietechnologie die wordt gebruikt om gegevens over korte afstanden uit te wisselen tussen compatibele apparaten. Het is een evolutie van eerdere RFID (Radio Frequency Identification) -technologieën en heeft zijn wortels in de jaren 1980 en 1990.

De geschiedenis van NFC begint in 1983, toen Charles Walton een patent aanvroeg voor een draadloos identificatiesysteem op basis van RFID-technologie. Dit patent, dat in 1987 werd toegekend, wordt beschouwd als een van de vroegste vermeldingen van de technologie die de basis legt voor NFC.

In de vroege jaren 2000 begonnen verschillende bedrijven, waaronder Philips, Sony en Nokia, te experimenteren met RFID-technologieën voor betalings- en identificatiedoeleinden. In 2002 vormden deze bedrijven de NFC Forum, een consortium dat tot doel had NFC te standaardiseren en te promoten als een wereldwijde communicatiestandaard.

In 2004 introduceerde Nokia de eerste mobiele telefoon met geïntegreerde NFC-technologie, de Nokia 6131. Dit toestel maakte het mogelijk om eenvoudige draadloze communicatie tot stand te brengen door het simpelweg tegen andere NFC-apparaten of tags te houden. NFC werd al snel gezien als een veelbelovende technologie voor contactloze betalingen, openbaar vervoer en andere toepassingen.

Een belangrijk moment voor NFC vond plaats in 2006, toen Mastercard, Visa en JCB (Japan Credit Bureau) samenwerkten aan de ontwikkeling van een gemeenschappelijke specificatie voor contactloze betalingen op basis van NFC-technologie. Deze specificatie, bekend als EMV Contactless Communication Protocol, legde de basis voor de implementatie van NFC-betalingen in de hele wereld.

In de daaropvolgende jaren groeide de acceptatie van NFC gestaag. In 2010 introduceerde Google zijn Google Wallet, een mobiele portemonnee-app die gebruikmaakte van NFC voor contactloze betalingen. Dit zorgde voor verdere bekendheid en adoptie van de technologie.

Een andere belangrijke mijlpaal voor NFC was de introductie van Apple Pay in 2014. Met de lancering van de iPhone 6 en de integratie van een NFC-chip in het apparaat, maakte Apple Pay contactloze betalingen mogelijk via NFC. Dit had een aanzienlijke impact op de adoptie van NFC-technologie, aangezien Apple’s populariteit en invloed in de mobiele industrie een breder publiek bereikten.

Naarmate de technologie zich verder ontwikkelde, begonnen bedrijven NFC ook te gebruiken voor andere toepassingen, zoals slimme vergrendelingen, toegangscontrole, openbaar vervoer, gezondheidszorg en zelfs slimme huishoudelijke apparaten. NFC-tags werden steeds populairder als een handige manier om informatie te delen, zoals het overbrengen van contactgegevens of het starten van specifieke acties op een smartphone met een enkele tik.

Met de opkomst van IoT (Internet of Things) heeft NFC ook een belangrijke rol gespeeld in het verbinden van slimme apparaten met elkaar. Het gebruik van NFC kan bijvoorbeeld worden gezien in slimme woningen, waar NFC-tags worden gebruikt om eenvoudig apparaten te bedienen, zoals het inschakelen van verlichting of het instellen van de temperatuur.

Vandaag de dag blijft NFC zich verder ontwikkelen en wordt het steeds meer geïntegreerd in verschillende aspecten van ons dagelijks leven. De technologie heeft het potentieel om de manier waarop we betalen, communiceren en interageren met de wereld om ons heen te transformeren. Met steeds meer apparaten die NFC ondersteunen en een groeiend ecosysteem van toepassingen en diensten, zal NFC ongetwijfeld een belangrijke rol blijven spelen in de toekomst van draadloze communicatie.

Comments are closed.